Thursday, September 22, 2011

orang yang sangat ku cintai akhirnya pergi menghadap yang lagi Maha Mencintai..

Assalammualaikum... Niat sy hari ne nak tulis blog, bukan sesekali untuk dipamerkan.. namun, blog ini sudah menjadi tempat untuk saya menaip setiap sejarah yang telalu bermakna buat saya.. saya x mengharap ada yang membaca blog ini, kerna sy hanya sekadar hendak meluah.. Hari ne, saya nak cerita ap yg sebenrnya.. hari tu, sy fokus dgn assignment.. n bila da hntr.. terus fikirkn assigment selanjutnya.. baba tak kata ap.. dya call 2 kali pagi tu.. n dalam jam 3, sy call.. baba kt mama ok.. semalam, sy call lg.. hmpir setiap hari sy call. tp, sy dpt jwpn yg sama.. semua kt mak tidur.. tak cukup rehat.. dorang langsung x fhm perasaan sy yg sarat rindukn mak. lgpun sy x pernah x call mama lebih dr tiga hari.. n malam tu dah masuk hari ke 12... rasa macam nak meletup da perasaan ne.. sy marah adik n menangis sepuas2nya.. juga mlm sebelumnya.. bukannya ap.. tp, sy betul2 rindu mama.. coz, tym balik 1 minggu hari tu, sy full tym ad dekat mama.. mama da mcm bayi kecil yg sy jg dan belai.. ap yg sy tahu.. hny sayangnya sy pada mama.. suasana hari raya sprti sy x rasai.. tp, sy x kisah.. sbb sy bersyukur dpt jaga ma. pastu, sy memaksa gak nak ckp dgn mama.. tp, baba pula pg smbut telefon.. n bg nasihat.. dan baba kata mama ok.. sm mcm tym sy tgk hari tu.. jd, sy pun tak risau sngt.. tp, esoknya, tiba2 baba suruh balik.. sy kata,, nnt ja.. ad cuti 2 minggu.. lgpun dlm fikiran sy, baba cuma nak sy jg mama.. sbb smlm sy kt cam2.. tp, baba kt x sempat..kn hari tu gak.. tp, sy still tak fhm.. just, cpt2 ja la p stesen bas n bila tiket x da, sy p airport terus.. sy tetap ingt mama masih ok.. mungkin sbb sy masih tak snggup nak memikirkn kalo mama tinggalkn sy.. malam tym dkt airport pula, sy betul2 risau, tym tu baba call.. mulanya, sy x nak ckp dgn mama.. sbb tym tu suara tgh nangis.. sy takut mama risau.. tp, alhamdulillah dpt gak sy berckp.. kt baba, mama tak dpt ckp da.. tp, sy dgr mama cuba untuk menjwb dalam 3 atu 4 kali.. kata baba, tym tu.. ramai yg nangis, sebab dlm keadaan nazak, mama tetap berusaha tuk jwb panggilan sy.. selapas tu.. baba bisik dkt mama.. yg dya akan jg km semua.. alhamdulillah,, mama pun menghembuskan nafas terakhir dengan tenang.. kata baba, muka mama bersinar.. mcm pengantin.. mulutnya seperti tersenyum.. cuma beberapa titis air mata mengalir di matanya.. n. pada masa tu juga hujan renyai-renyai..dan lampu kecil dekat sebelah toilet bilik pecah.. org kata, syaitan tak berjaya menghasut ma. mudah-mudahanlah..amin.. dalam jam 10.30, sy pun sampai klia.. kawn2 dr kedah call.. drg menghiburkan sedikit hati sy tym tu.. tak sngk pula yg sebenarnya dorg da tahu yg mama da pergi tym tu.. seorg kawan karib sy pula mesej n kata takziah... cpt2 sy call baba..n tny ap khabar mama.. baba kata mama ok.. sy pun call kwn tu smula.. n tny dya tahu dr mn.. sy kt mak cuma sakit.. tp, sy x kisah sngt, sbb dya kt mungkin dya salah dengar.. kawan yg bgtw kat dya pun, sy marah,sbb ckp mcm tu..huhu.. malam tu, sy x mkn.. n penat sngt.. mata pun bengkak da kot.. nasib baek ad org arab yg tidur kat surau.. jd, adalah kwn sy tidur.. dalam jam 12 lebih atau 1 gitu.. tym tegh baring2.. ada yg bisik dekat sngt dgn telinga sy.. mcm suara baba.. dya kta banyk..tp, yg sy ingt cuma dya kt mama dah meninggal.. sy betul2 rasa mcm nak pengsan tym tu.. badan yg da lemah, terasa lagi sngt lemah.. tp, sy terfikir yg telefon x berbunyi.. n bila sy cek, tiada..sy rasa lega n x fikir sgt lg.. ap yg sy tahu.. rupa2nya sy belum bersedia andai mama pergi. malam tu memang x da tidur.. tp, alhamdulillah gak coz kawan karib sy Azie turut pg airport pagi tu, sbb neneknya jg meninggal mlm tu.. jam 12.. dan maha suci Allah, sbg sebaik2 perancang.. kami duduk bersebelahan di dalam kapal.. sejak dari pagi tu.. kami saling ingat dan mengingati.. iman yg cetek di top up sehabis baik.. sy berjanji pd diri untuk terima walau ap pun terjadi.. kerna sy yakin setiap ap yg berlaku adalah yg terbaik.. syukran buat ukhti yang sngt sy kasihi.. bila dah smpi airport kk.. hp sy mati.. jd, x dpt dihubungi oleh siapa2.. abg sepupu yg ambik kat airport.. sebelum 2 sy jumpa mak kawan sy td, sy ucp takziah dkt makcik.. tp, makcik tgk ja sy.. pndangn dya sngt sedih..tp, sy x faham.. sy pun x tny abg sepupu.. sy cuma fikir nak jumpa mak.. sbb terlalu ngantuk dan penat.. sy pun tidur. rasa mcm pejam mata n buka mata.. terlalu sekejap.. bila sy buka.. sy da smpi rumah.. n ad 2 khemah dan org yang ramai sngt.. pakcik n abg2 sepupu yg lain pun dah ad kat tepi kereta untuk smbut sy.. seriously, sy betul2 bingung.. dorang suruh bnykkn bersabar kuat kn semngat.. bila masuk kat pintu.. bapa saya teriak menangis.. then, sy baru terfikir yg mama da pergi ka?? tym tu..dlm fikiran sy cuma nak jumpa mama. Allahhu Akbar,,hanya dr Allah shj kekuatan yang hadir pada waktu itu.. melihat jenazah mama.. kaki sy jd jem.. dan terjatuh sebentar.. tp, sy kuatkn semangt tuk cium mama n tak habis2 berzikir mengingati Allah.. kerna sy tahu..yg sy perlu redha...sy nak mandi kn ma.. tp, pun x smpat.. Tym tu, sy sngt marah dkt baba,,sbb tak gtw.. tp, bila jumpa baba.. sy x dpt tahan lg esakan.. dan sy sedar yg sy perlu kuatkn semngt baba..sbb dya psti lg tertekan. bila fikir2 balik, mcm dlm drama.. km saling memberi smgt antara stu sm lain.. dan sy bersyukur, sbb dpt ikut mengangkat jenazah mak.. walaupun cuma sy seorg perempuan bersm2 dgn pakcik2.. pastu,, sy jg dpt memayungkn jenazah mak ke kubur.. mak di kubur depan rumah kami..sebelah masjid.. sngt seronok dpt lihat kuburan mak yg bersebelahn dgn masjid.. setiap hari dpt lawt mak.. Hari ne..sy sngt bersyukur.. sbb sy dpt berhubung dgn mak melalui bacaan yassin..sy harp sy istiqomah terhadapnya.. sy sngt kagum dgn ketabahan mama.. setiap keadaan sepanjang pengurusan jenazah mama..tiada yg buruk keluar dr mulut org..semua memuji.. Allah s.w.t sngt mengasihi mak.. sbb mak tak pernah lupa mengingati Allah sepanjang ia sakit.. sy ingin jd seperti mak.. dan sy gembira sebab pada hayatnya, mama sngt gembira dengan sy.. sy harap sy dpt jd anak yg solehah buat mama.. bgi sy mama tiada gantinya.. walau kerinduan ini tiada penghujungnya sy yakin Allah pasti menjaga mak lebih baik dr kami semua.. mama da lm menderita..dan sy bersyukur sebab menjadi teman dan tempat mama selalu bermuhasabah.. ya Allah..tempatkan lah ibu hamba dlm kalangan hamba-hamba mu yg beriman.. letakkan lah rohnya berada di dahan2 syurga bersama org mu'min yg lain.. amin.. Skrg ne.. mmg selalu sedih..tp, sy tetap kena kuat..sbb mama mesti sedih kalo tgk sy sedih.. coz mama dha redha..sy pun kena redha.. now.. hny baba shj yg akn jg km 5 beradik.. sy perlu selalu bersama baba.. sy syng baba sm seperti syng dgn mama..tp, smemestinya ma 3 kali lebih dr baba.. tp, baba juga adalah wira hati sy.. sy harap kami semua dpt menjaga baba..amin ya Rabb.. mudah2an dgn ujian sebegini..iman kami dpt ditingkatkn.. bersyukur kehadratmu kerana.. memberi ruang yg bnyk untuk mama bersedia menghadap mu... sesungguhnya engkaulah sebaik2 tempat untuk kembali... .......................................................................................................................................................................................................................... Walaupun mama da pergi..tp, sy selalu rasa mama ada dkt di hati.. mama adalah jantung hati sy..smpi bila2.. sy x kn dpt cr ganti kasih ma.. Semoga sy dpt menjadi ank yg soleha buat ma..untuk selalu mendoakn mak.. amin2 ya Rabbal Alamin...

No comments:

Post a Comment