Saturday, November 10, 2012

Doa Melayari Bahtera Kehidupan

بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Ku titipkan salam buat insan yang sedang bertarung di jalan-Nya,
Moga Allah selalu setia bersama mu..
Aamiin..

Ya Allah,
Andai kehidupan di dunia ini umpama lautan luas,
Aku pasti tenggelam ke dasarnya,
Andai tiada hamparan yang engkau hamparkan,
Aku pasti karam di lautan yang tiada penghujungnya,


Ya Allah,
Semakin kelam aku di amuk angan,
Semakin jauh aku dari diri Mu,
Semakin rakus aku mengejar dunia,
Semakin hilang nikmat akhirat buat diri ku,

Ya Allah,
Izinkan aku bermain atas ruangan yang engkau hamparkan,
Agar aku tidak sesat di luar penglihatan Mu,
Sehingga aku kabur hala tuju ku..

Ya Allah,
Pautkan lah hati ku pada dahan2,
Yang membawa aku untuk mengingati Mu,
Agar Cinta ku sentiasa bermagnetkan cinta Mu,
Sungguh,
Mudahnya hati ini terperdaya,
Dengan buasnya nafsu menjajah jiwa,
Hingga lupa, 
Pemilik hati, yang menganugerahkan Cinta..

Ya Allah,
Musafir hidup, tiada penghujungnya,
Mengemudi Bahtera yang tidak tahu di mana perhentianNya,
Hanya kalam Mu sebagai pedoman,
Hanya peringatan dari kekasih Mu,
menjadi Tauladan..

Ya Allah,
Celik kan lah mata hati yang kabur,
Hidupkan lah hati yang mati,
Agar setia mengingati Mu,
setiap detik dan saat,
Agar kelalaian tidak merajai hati,
Agar iman tidak surut dan sepi..

Ya Allah,
perhitungan Mu, terlalu ghaib buat Ku,
Hingga aku tidak tahu,
mana yang terbaik buat diri ku,
Kepada Mu, aku memohon Petunjuk,
yang terbaik buat diri ku,
jua agama ku..
Aamiin.. 






Penutup Sem 2 PiSmp

       Otak Tengah Loading...

Nak habaq kisah sem ne..
Yang tak sempat nak ceritakan pengakhirnya..
hehe..
Alhamdulillah..
Sem 2 Pismp Da berlalu...
=)

Rindunya Bumi Kedah...
Tapi tak pasti lagi dapat meneruskan langkah 
Ataupun tidak..
=(
Doakn kejayaan ya..
=)

Sem kali ne,
Susah... Tapi Best..
Tak terasa sangat..
Sebabnyaa... dari awal lagi memang sibuk memangjang..
Erm...
Tapi, sempat pulak buat Tuisyen..
hehe..
Ok la.. pendek je yg dapat di kongsikan..
=)
Rindu sahabat2 semua... 

Cuti2.. -)

Kisah Masa Cuti  >_<                 

Mula2, tak rancang pun nak ikut kawan balik rumah,
Tapi, da kawan ajak,
Hati pun melonjak-lonjak nak ikut,
hehe

Berbekalkan izin dan restu orang tua, 
Maka, bermusafirlah diri ini di rumah seorang sahabat,
Yang terletak di bumi selangor.
=)

Di pendekkan cerita, memang best sangat jalan2 dengan Cek Zati,
hehe..
First tyme rasanya, tak tidur dalam kereta sepanjang perjalanan 
dari Kedah ke Meru,
hehe..
Pemandangan yang sangat cantik dan luas..
Bak kata pepatah, 
jauh perjalanan luas pemandangan.

Mula2 lagi dekat rumah kawan,
da belajar masak.. hehe..
Macam dkt Master chef la kata kn..
hehe..
Lepas ne, boleh la try masak Tom Yam kat Rumah..
>_<

Bukan itu saja,hehe
Cer tengok gambar kat bawah ne... 


Taw x tempat ne kat mana?? hehe
I-City Shah Alam...
hehe...
Tak pergi pun.. haha..
Cuma dapat tengok dari kejauhan.. =)
Nampak cam best je... memang da rancang nak pergi,
Tapi bukan rezeki..
Nanti kot, masa berbulan madu.. hehe..

Erm... Yang Paling best sangat dapat Pergi tempat ne...
Jeng, Jeng, Jeng
hehe

Ini lah Masjid Sultan Salahudin Abd. Aziz, Shah Alam.
Rasa macam pernah tengok kn??
hehe..
Ne la masjid yang selalu masuk tv bila azan berkumandang..
hehe
Best sangat, luas, cantik, indah dan terbentang luas..
Rasa macam jalan2 dekat Mekah.. =)
Yang best, kami sempat buat solat Istikharah lagi..
hehehe..
Best kn... 

Erm tak ketinggalan gak 1 tempat yang menarik lagi tertarik..

Fuh... Setia City Mall...
Besar sebenarnya Banggunan ne.. 
sangat besar dan Cantik macam Hadiah yang kena balut..
hehe..
Dua kali pergi tempat ne..
Atas 1 misi..
hehe...
Nak tahu Ap misinya...



hehe...

Inilah rasiahnya... hehe..
Xsabar, Xsabar...
Cerita ne, sangat comel ...
Huh.. Mengalir gak air mata tengok cerita ne..
hehe..

Asyik jalan je rasanya, hehe..
Setiap hari ada je tempat di lawat.. 
huh.. berutung sangat rasanya..
Dan paling best,
Barang sangat murah dekat Pasar Jumaat..
hehe..
Dapat beli,..
Pakaian untuk Balik.. hehe..
Rasanya, balik kali ne, 
1 set, baru..
Erm... dan yang paling terharu dan sedih.. =(
Mak zati, Kirimkan duit untuk belikan kita kasut..
ehehe..
Kasut kita da lama koyak kat tepi,
Tapi malas nak tukar,
sebab masih nampak elok dan tak ketara sangat koyak tu..
hehe..
Tapi, Dapat pulak kasut baru..
huh..
Sebak..

Family kawan sangat baik,,
hari2 dapat makan enak2,
Mak kawan pandai sangat masak..
hehe..
Rindu dekat Mak..
=)

Esok da nak balik da..
Pasti memory indah ini,
Tak akan dapat di lupakan..
=)
Banyak perkongsian sepanjang bersama-sama dengan Zati..
Rasa seronok sangat..
Mudah2an Allah jaga ukhuwah yang terbina ini.. =)
Kami gak berjanji untuk tidak meninggalkan sahabat karib kami,
Yang sedang berjuang dan bertarung di Medan Perang,
Kami, sentiasa akan setia buat mereka..
Tidak kira susah dan senang..
We love Them So Much..

Kepada Zati,
Terima Kasih sangat2 sepanjang Cuti ne,,
Rasa bahagia sangat dapat berkenalan dengan lebih akrab,
Moga2 istikharah cinta membuahkan hasil yah..
Hehehehe...
Rindu dekat Angah, Hafizah, Adhirah, dan Makcik..
Along tak sempat nak kenal rapat, 
Tapi, yang paling di rindui pastinya Angah..
hehe..
Mudah2an Allah beri kesembuhan buat Angah
dalam masa yang dekat.. Aamiin..
Mudah2an keluarga terus bahagia dan diberkati selalu..
=)
Love Allah, Love Muhammad..
( Ala2 Pieere)
Allahualam..
=)
Syukran jazillan..
*Publish* ( >_<)


             

Friday, November 9, 2012

Alangkah Indahnya Hidup Bersahabat...

Sahabat,

Alangkah indahnya hidup bersahabat,
Tidak mampu untuk dihurai dengan kata-kata,
Hanya senyuman yang mampu menjelaskan,
Keindahan sebuah persahabatan,
Yang saling ingat mengingatkan,
dan saling pesan berpesan ke arah kebenaran..

Ku kira, hidup ini akan penuh pertelingkahan,
Andai persahabatan sering di dustakan,
Ku kira hidup ini akan penuh kekosongan,
Andai tiada sahabat yang sudi mengisi ruangnya,
Ku kira hidup ini penuh kebosanan,
Andai tiada sahabat yang menghiburkannya..

Sahabat,
Dulu, kini dan selamanya,
Sentiasa hadir di sisi buat menemani hati yang sepi,
Mengisi rohani yang kotor dek duniawi,
Mengajar erti hidup dalam dunia yang islami,
Membawa hati dekat pada ukhrawi,

Sahabat,
Tanpamu, ku pasti sepi..
Tanpamu, hati ini pasti dinodai cinta yang tak pasti,
Tanpamu, diri ini pasti terpesong dek rakusnya nafsu duniawi,
Tanpamu, aku tidak pasti hidup dalam nafas iman sebegini,

Sahabat,
Moga engkau terus kuat,
Menjalani kehidupan yang menghimpit,
Moga engkau terus kuat dalam menyemai benih iman di sanubari,
Ya Allah, hanya pada mu tempat kami mengadu,
Hanya pada Mu kami bermohon kekuatan,
Dan kepadamu lah kami memohon harapan,
Kepada engkaulah kami berpaut untuk mendapat kekuatan..
Terimalah kami sebagai hambamu yang bertaqwa,
Terimalah taubat kami Ya Allah..
Sungguh lemahnya kami tanpa Cinta Mu....



Friday, November 2, 2012

Exam...

Salam..
Alhamdulillah..
Exam kali ne, xtw kenapa la tenang semacam.. xtw nak kata ap.. exam jwb teruk ke tak, tapi perasaan sebelum dan selepas tetap sama.. Dua2nya mcm xda perasaan.. rasa mcm ok ja..
Kali ne, belajar mcm bukan untk exam.. tpi, memng nak belajar..
Seminggu sebelum peperiksaan memang risau sangat..
Oleh itu, sy study giler2 gak la yg mula2 minggu study..
dan alhamdulillah sekarang da rasa tenang walaupun exam berturut-turut..
sy tak mengharapkan yang terbaik, cuma sy harap usaha sy memberi yg terbaik..
Sebenarnya sy bersyukur sgt Allah permudahkan segalanya..
Contohnya, Edu tadi.. Yang keluar bhgian B dan C, memang antara yg sy beri perhtian..
Cuma tw2 ja la, cara jwb xpasti la betul.. cuma, sekurg2nya, sy rasa lega..
Sy study suka scr persendirian dan diam...
tpi, sy nak belajar dgn seronok.. Oleh itu, bnyk la post2 sy kat FB.. sampai ramai yg menyampah.. haha..
Sebenarnya, itu lah cara sy nak hinurkn hati..
Sy tak suka study stres dan berckp2 macam2.. mengeluh dan sebagainya..
Sy study suka dengar muzik ja.. haha..
pelik kn.. tapi... begitula kisahnya... sy dan exam kali ne.. result tak tw la..
yg penting sy lega dan tenang memanjang.. ish3... haha...
K.. nak tido dulu.. salam.. =)
Doakan exam sy.. =)